Tarwe




Tarwe wordt gebruikt voor het maken van koekjes en taart (patentbloem), brood (tarwebloem of volkorenmeel), pizza (semola di grano tenero) en pasta (semola di grano duro).

Hardheid en uitmalingsgraad van het meel.
Tarwebloem of tarwemeel kan je onderverdelen in hardheid en uitmalingsgraad. Een lage uitmalingsgraad betekend dat een groot deel van de kiemen en zemelen van de graan korrel verwijderd is. Volkorenmeel heeft een uitmalingsgraad van 95%, tarwebloem een uitmalingsgraad van 75% en patentbloem een uitmalingsgraad van 50%. Meel met een lage uitmalingsgraad wordt in Nederland aangeduid met "bloem". De hardheid van de tarwe heeft te maken met de hoeveelheid gluten. Een harde tarwesoort bevat meer gluten dan een zachte tarwesoort. In Nederland wordt zachte tarwe verbouwd. Nederlandse tarwe is zachter dan Amerikaanse tarwe. In in Italië en het Midden-Oosten wordt harde tarwe verbouwd. De hoeveelheid gluten in het meel bepaald hoe goed het deeg zal rijzen en hoe luchtig het brood of de pizza wordt.

Semola di grano duro rimacinata "griesmeel van harde tarwe (extra fijn, twee maal gemalen)". In een Turkse of Marokkaanse supermarkt te koop onder de naam: "Semoule de Normandië", "Semoule de blé dur" of "Irmik". Tevens staat op de verpakking "Semoule" (griesmeel) en "Fine" (fijn).


Semola di grano tenero typo "00" "meel van zachte tarwe". De betekenis van "grano tenero" (zachte tarwe) is relatief, het heeft betrekking op de tarwe die in Italië verbouwd wordt. Kan je geen Italiaanse bloem vinden, gebruik dan tarwebloem.