Gestoomde cake

Recept gestoomde cake

Droge ingrediënten:           Vloeibare ingrediënten:
125 gram bloem                 65 ml melk
75 gram suiker                   75 ml arachideolie
1/2 tl bakpoeder                 1 ei
1/2 tl baking soda
mespunt zout

Vulling:
1 tl rasp van een biologische citroen
5 stuks stemgember bolletjes (50 gram)

In plaats van een cake bakken in de oven kan je een cake ook stomen. Hiervoor heb je een grote pan nodig en een siliconen bakvorm die in de pan past. De siliconen bakvorm mag de pan niet afsluiten, omdat er anders geen stoom kan ontsnappen. Ideaal is een tulbandvorm met een gat in het midden.

Werkwijze:
Roer alle droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg de vloeibare ingrediënten toe aan de droge ingrediënten, en roer deze door elkaar totdat er een homogene massa ontstaat. Snij de gember bolletjes in stukjes en spatel samen met het citroenrasp door het beslag. Vul een grote pan met minimaal 4 cm water. (Zorg ervoor dat als de bakvorm op het water drijft de bakvorm ruim onder de rand van de pan blijft en er ruimte is voor de cake om te rijzen.) Breng het water aan de kook. Draai het vuur laag. Zet de bakvorm in de pan op het kokende water. Leg een theedoek over de bovenkant van de pan en leg hierop de deksel. Vouw indien nodig de punten van de theedoek terug over de deksel. Laat circa 45 minuten stomen totdat een satéstokje droog uit de cake komt. Zet het gas uit. Haal voorzichtig de bakvorm uit de pan (pas op voor de hete stoom). Stort op een rooster en laat afkoelen.